Meerijden DiepenveenLogo

 

 

25 april 2024

https://www.deventerdoet.nl/blog/feestelijke-10000e-rit-anwb-automaatje-deventer-landelijk-record

 

2 september

Na ruim een jaar is de 2500e rit gereden!

https://www.deventerdoet.nl/automaatje

 

10 mei

https://www.deventerdoet.nl/blog/jarig-anwb-automaatje-deventer-zoekt-vrijwilligers

 

9 februari 2022

https://www.dorpspleindiepenveen.nl/nieuws/duizendste-rit-anwb-automaatje-deventer

IMG_20220215_111504_COVER.png

 

1 december

https://www.hetdeventernieuws.nl/2021/09/05/100e-rit-anwb-automaatje-deventer

Hondertste rit in Diepenveen

 

200326721_4169635039782402_6634232692731174280_n.jpg

10 juni

De officiële starthandeling werd vanmorgen verricht door burgemeester Ron König. Hij reed met z'n eigen auto naar het huis van een 90 jarige dame  en bracht haar naar het IJsselhotel. Vervolgens waren er toespraakjes, een gedicht van de dame en taart in ANWB Automaatje kleuren. Mede door het mooie weer werd het een feestelijke bijeenkomst waar we als Meerijden Diepenveen initiatiefnemers met plezier aan deelnamen.

Ook gebruik maken van ANWB AutoMaatje Deventer?
Bellen naar: (0570) 781 781 (ma t/m do 9-12 uur)
Mailen kan ook: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kijk op www.deventerdoet.nl/automaatje voor meer info.

 

Deventer, 14 mei 2021


Vaker op pad dankzij ANWB AutoMaatje Deventer

ANWB AutoMaatje Deventer is gestart. Minder mobiele inwoners van de gemeente Deventer krijgen hiermee meer mogelijkheden om ergens naartoe te gaan. Het is een vervoerservice waarbij vrijwillige chauffeurs met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten op hun verzoek vervoeren. Deze vervoersservice is een samenwerking tussen de ANWB, Deventer Doet, gemeente Deventer en Vrijwillige Hulpdienst Diepenveen (VHD) en Werkgroep Meerijden Diepenveen. De coördinatie van ANWB AutoMaatje Deventer is in handen van Deventer Doet.

Voorziet in een behoefte
Coördinator Elise Steunebrink van Deventer Doet vertelt ‘We zijn net gestart en breiden momenteel uit. In juni zijn we op volle sterkte, dan komt er nog een feestelijk moment. We wilden ook niet wachten, omdat dit duidelijk in een behoefte voorziet.’ Steunebrink legt uit ‘Landelijk heeft zo’n 6% van de bevolking, veelal 65-plussers en mensen met een gezondheidsbeperking, vrijwel niemand in hun omgeving om op terug te vallen voor hulp bij vervoer. Dat is in de gemeente Deventer niet anders. Met ANWB AutoMaatje hoeven zij zich niet bezwaard te voelen om anderen te vragen, omdat vrijwilligers in de buurt al hebben aangegeven dat zij graag bereid zijn om hun plaatsgenoten te helpen. Zo kunnen deze mensen weer meer deelnemen aan het sociale en maatschappelijk verkeer.’

Een uitkomst
‘Een uitkomst’ vindt mevrouw Albers. Zij heeft als een van de eerste inwoners gebruik gemaakt van ANWB AutoMaatje. ‘Ik was al enige tijd op zoek naar vervoer voor naar mijn eerste vaccinatie. Mijn kinderen wonen aan de andere kant van het land en op het tijdstip van mijn afspraak kon ik niemand vinden die me kon brengen. Ik had gelezen over ANWB AutoMaatje en heb toen gebeld. Een vrijwilliger heeft mij opgehaald en daarna weer thuisgebracht. Zo fijn!’ Voor vrijwilliger chauffeur Frits van Doorn is de eerste rit ook naar volle tevredenheid verlopen. ‘Ik vind het leuk om te rijden en als je dan ziet dat je iemand er echt mee helpt dan voelt dat heel goed.’

Hoe werkt ANWB AutoMaatje Deventer?
Deelnemers kunnen zich aanmelden via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon: 0570-781 781. Een rit moet minimaal twee werkdagen van tevoren aangevraagd zijn en de deelnemer betaalt de chauffeur € 0,30 per km aan onkostenvergoeding. Een team van vrijwillige matchmakers zorgt voor de verbinding tussen de vrijwillige chauffeurs en de mensen die gebruik willen maken van een AutoMaatje. Je hoeft geen lid te zijn van de ANWB om deel te nemen. 

Coronaprotocol
Inwoners die minder mobiel zijn en voor wie regulier vervoer zoals OV of taxi niet altijd een optie is, kunnen gebruik maken van deze nieuwe vervoersdienst. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan het ziekenhuis, een activiteit in het wijkcentrum of familiebezoek. In verband met corona moeten de deelnemer en chauffeur allebei een mondkapje dragen en het landelijke coronaprotocol volgen. 

Aanmelden of vrijwilliger worden?
Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Bellen kan ook: (0570) 781 781 (ma t/m do 9-12 uur).

Kijk op www.deventerdoet.nl/automaatje  voor de vrijwilliger vacatures en info.

WhatsApp Image 2021-05-13 at 22.18.32 (1).jpeg

 

 

 

10 januari 2018

Op 15 november is de werkgroep Meerijden Diepenveen gestart. We onderzoeken o.a. wat de beste organisatiestructuur is, welke doelgroepen er zijn, wat de behoefte is en welke middelen je moet inzetten om chauffeurs en klanten te bereiken.

De site van het Dorpsplein Diepenveen www.dorpspleindiepenveen.nl gaat een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld door regelmatig een nieuwsbrief te sturen aan actieve Diepenveners die zich daarvoor aangemeld hebben op de site. Voor met name de ouderen zijn er ook mogelijkheden via: folders, posters, banners, advertenties, artikelen in de Stentor en h.a.h. bladen en bijvoorbeeld presentaties bij koffie & borrel bijeenkomsten in het Hof van Salland.

De vrijwilligers-chauffeurs kunnen bijvoorbeeld door een stikker met het centrale telefoonnummer op hun auto laten zien dat ze zich inzetten voor de goede zaak. Mocht het zover komen dat we een (elektrische) Meerijden auto kunnen inzetten dan wordt die voorzien van een passende tekst.

De Diepenveense verenigingen worden benaderd om het nieuws onder hun leden te verspreiden. Samenwerking wordt gezocht met relevante partijen zoals de Vrijwillige Hulpdienst Diepenveen, de Rastergroep, de Vrijwilligerscentrale Deventer en diverse zorginstellingen.

Zodra de organisatiestructuur duidelijk is, gaan we aan de slag met artikelen in de krant en de genoemde publicitaire hulpmiddelen.

 
26 januari
 
Achter de schermen wordt er stug doorgewerkt. Volgende week hebben we overleg op het stadhuis met Tom Draisma van de gemeente en met de ANWB. De kans bestaat dat we aansluiten bij het landelijk AutoMaatje initiatief van de ANWB. Binnenkort meer nieuws.
 
1 februari
 
Gistermiddag overleg gehad op het stadhuis met de ANWB over onze plannen en hun AutoMaatje model/project. Het zit zeer gedegen in elkaar en ik ben ervoor om daarbij aan te haken. Maar eerst komt er nog een overleg met de gemeente hoe het is in te passen in het beleid. Want dat is wel een van de voorwaarden van de ANWB, o.a. om de continuïteit te borgen.
Als er eenmaal groen licht is dan is de doorlooptijd circa 8 weken.
Ondertussen hoeven we niet stil te zitten want er is nog wat informatie in te zamelen en er zijn nog contacten te leggen. Bijvoorbeeld met het AutoMaatje project in Achterveld om te zien hoe het daar loopt.
 
12 februari
 
Vandaag zat ik aan de keukentafel bij oud-slager Middelaar in Achterveld.
Ze zijn een jaar geleden gestart met AutoMaatje en zeer tevreden over de begeleiding van de ANWB.
Folders, rijbriefjes, software zien er allemaal goed uit.
 
Zij rijden alleen voor mensen met een beperking maar hebben desondanks al 250 ritten gedaan voor 40 klanten met 18 chauffeurs. Het centrale nummer is van de zorginstelling en dat wordt door de gemeente betaald. Er wordt samengewerkt met onderstaande organisaties.
 
Volgende week dinsdag zitten we op het Deventer stadhuis en dan weten we ook wat de bijdrage van onze gemeente zal zijn.
 
 

30 maart

De Meerijden werkgroep heeft gisteravond gekozen voor het Automaatje concept van de ANWB https://www.anwb.nl/lidmaatschap/maatschappelijk/mobiliteit/automaatje waarbij we in ieder geval ook gaan samenwerken met bestaande initiatieven in de regio, evenals met de gemeente en de provincie. 

Het ziet ernaar uit dat het Kulturhus (Dorpshuis / Hof van Salland) een centrale plaats gaat innemen in onze mobiliteitsplannen en we hopen die plannen voor de zomer rond te hebben. Zodat we in het najaar kunnen starten.

PS: er hebben zich al ruim tien chauffeurs aangemeld om buurtgenoten te vervoeren!

 

23 april

De Meerijden werkgroep heeft gisteren het nuttige(n) en het aangename kunnen verenigen tijdens haar overleg in de Hof van Salland.
Over een maand hebben we weer een bespreking met de ANWB, ditmaal om afspraken te maken. We hebben besloten om mee te doen in hun AutoMaatje opzet. Zie https://www.anwb.nl/lidmaatschap/maatschappelijk/mobiliteit/automaatje We verwachten dat de voorbereidingen deze zomer afgerond kunnen worden zodat de dienstverlening met ingang van dit najaar beschikbaar is.

Daarnaast is er binnenkort een gesprek met het bestuur van het Kulturhus over de vraag of we ons project bij hun stichting kunnen onderbrengen.
En Mark Verhijde heeft bij de provincie de indruk gekregen dat een subsidie aanvraag voor de komende drie jaar veel kans maakt. Hij schrijft de aanvraag.

Vervolgens hebben we ons aangesloten bij ruim 40 dames en heren voor een gezellige maaltijd. Het Hofdiner wordt al drie jaar iedere maandagavond geserveerd en voorziet duidelijk in een behoefte.

24 mei

Gisteren hadden we overleg met een aantal organisaties die zich inzetten voor cultuur en andere activiteiten voor ouderen in de gemeente. Ze zijn zeer geïnteresseerd in ons Meerijden initiatief en willen er graag aan meedoen. 

We hebben bovendien deze week op het stadhuis overleg gehad met de man van ANWB Automaatje.
Hij toonde zich tevreden over onze voorbereidingen. De proceduretijd van een Automaatje project is normaal gesproken acht weken.
 
Maar er moet nu eerst duidelijkheid komen over de medewerking van de gemeente. Want de ANWB steekt er alleen geld in als de gemeente dat ook doet. Het draait daarbij vooral om de continuïteit. 
Het wachten is dus nu op groen licht.
 
 
10 augustus
 
We hadden afgelopen week overleg met de gemeente. Er is nog geen geld gevonden om de continuïteit van ons project te waarborgen. We werken de begroting nu verder uit en zijn nog in afwachting van de reactie van de provincie op onze subsidie aanvraag. Wordt vervolgd.
 
 
3 december
 
 
Zoals je hieronder kunt zien in onze brief aan de gemeente hebben we van alles onderzocht maar maken we geen snelle vorderingen. We geven het echter nog niet op.
 
Aart Oosthoek en Pieter Parmentier
 
 
 
 
Mijne heren,
 
Aart en ik komen tot de conclusie dat we niet verder komen met ons initiatief om de mobiliteit in Diepenveen (en op termijn in de gemeente) te bevorderen. In ieder geval niet met het ANWB concept omdat niet aan de eis voldaan wordt dat er een structurele bijdrage van de gemeente moet zijn. 

We hebben dit jaar allerlei opties bekeken, o.a. de aanpak in Achterveld en enkele andere gemeenten, de mogelijkheid de telefoondienst onder te brengen bij een zorginstelling en andere manieren om de kosten te beperken. Maar dat komt in feite neer op het afschuiven naar een instelling die de laatste jaren sterk heeft moeten bezuinigen, zoals Sparrenheuvel. Dat gaat niet werken.

We willen nog een laatste optie onderzoeken en dat is de mogelijkheid om mee te liften met de mobiliteitsaanpak van Dag en Doen zoals ze dat in de gemeente Olst-Wijhe hebben opgezet. Maar ook daar doet de gemeente mee dus blijkt dat een vereiste.

We vinden het overigens volstrekt terecht dat gemeenten zekerheden bieden voor een essentiële voorziening als de mobiliteit van hun inwoners, zeker als vrijwilligers zo’n grote bijdrage leveren door de inzet van honderden uren werk.
 
 
11 december
 
Zoals toegezegd in onze vorige mail zijn Aart en ik verder gegaan met het onderzoeken van de mogelijkheden. We komen tot de conclusie dat aansluiten bij het Dag&Doen initiatief in de gemeente Olst-Wijhe de beste optie is. Zoals je in de bijlage kunt zien, is daar veel voorwerk gedaan en de faciliteit is inmiddels operationeel en blijkt goed te werken https://www.dagendoen.nl

Ons plan is nu om niet direct het hele pakket in Diepenveen te implementeren maar te beginnen met het bevorderen van mobiliteit, dus het realiseren van Meerijden Diepenveen, gebruikmakend van de software en de telefooncentrale van Dag&Doen.

De komende weken werken we aan een stappenplan waarin we nauw samenwerken met de initiatiefnemers van Dag&Doen en tevens rekening houden met de faciliteiten (zoals de VHD) die we al hebben in Diepenveen. Bovendien willen we aanhaken bij de recente ontwikkeling van het Netwerk Ouderen Activiteiten Deventer (NOAD) zodat we maximaal kunnen profiteren van de kennis, kunde en activiteiten van andere trekkers.

Dus eerst aan de slag met Meerijden Diepenveen en daar vervolgens de activiteiten agenda aan koppelen zoals ze dat in Dag&Doen hebben. En tegelijk onderzoeken we de mogelijkheid om uitrol in de hele gemeente Deventer te realiseren.

Met vriendelijke groet,
Aart Oosthoek en Pieter Parmentier

PS: deze site kan een centrale rol gaan vervullen bij de ontwikkeling van NOAD  https://www.deventerwijzer.nl
 
 
16 maart 2019
 
De ontwikkelingen gaan niet snel maar ze zijn er wel. Uiteindelijk is duidelijk geworden dat de gemeente Deventer niet bereid is om de continuïteit te garanderen van een voorziening als Meerijden Diepenveen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar andere opties.
Zorginstelling Carinova wil samen met ons een zogenaamde Social Hub opzetten in Diepenveen. Dat moet een plek en een netwerk worden waar zorgvoorzieningen voor ouderen en anderen samenkomen. Doel is dat door samenwerking efficiënter gewerkt kan worden en initiatieven elkaar kunnen versterken. Het begrip zorgvoorzieningen willen we ruim zien: aandacht voor elkaar, mobiliteit, mantelzorg, samen eten, sport, cultuur, enz. Er is genoeg te doen maar we bereiken nog niet iedereen die dat wel zou willen. 
 
We maken het plan samen met de initiatiefnemers van DagenDoen, het project in Olst-Wijhe waar ze al veel ervaring hebben opgedaan met dit soort zaken. https://www.dagendoen.nl Kortom er is nog genoeg te doen dit jaar.
 
Met vriendelijke groet,
Pieter Parmentier en Aart Oosthoek
 
PS: ook de initiatiefnemers en trekkers weten nog niet altijd van elkaar. Daarom zijn we het Netwerk Ouderen Activiteiten Deventer (NOAD) aan het ontwikkelen.
 

6 oktober

https://www.hetdeventernieuws.nl/2019/10/04/deventer-wijk-colmschate-start-met-buurtconcierge 

Misschien dacht je dat Meerijden Diepenveen inmiddels was doodgebloed.
Maar ik kan je gerust stellen. We werken stug door aan mogelijkheden om de mobiliteit van ouderen te bevorderen.

Zo is er het Netwerk Ouderen Activiteiten Deventer in ontwikkeling en werken we samen met Carinova aan voorzieningen in de wijk. Colmschate is de eerste wijk waar onder de naam Buur&Zo een buurtconciërge aan de slag is gegaan. https://buurenzo.nl 

Dat willen we in Diepenveen ook en we willen bovendien samenwerken met https://www.dagendoen.nl  in Olst omdat ze al veel ervaring hebben met het bevorderen van ouderen activiteiten.

Als je wilt meedenken, bijvoorbeeld over de financiering van h.e.e.a. dan hoor ik het graag Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

01-01-2020

Beste wensen voor dit nieuwe jaar.

 

10-10-2020

We hebben de laatste tijd regelmatig (digitaal) contact met bovengenoemde partijen en initiatieven. Er begint schot in te komen.

De verwachting is dat begin volgend jaar een 'dorpsconciërge' aan de slag gaat in Diepenveen. Hij/zij zal om te beginnen vooral in kaart brengen wat er al aan (zorg) voorzieningen aanwezig is. De volgende stap is het coördineren van allerlei activiteiten en aanvullen wat ontbreekt. Bovendien wordt er onderzoek gedaan door de HAN en TNO zodat de ervaringen gebruikt kunnen worden voor het verder uitrollen van Buur&Zo in Deventer en daarbuiten.

En ondertussen zijn we alvast bezig om het Meerijden Diepenveen concept uit te werken en medestanders te zoeken.

 

17 oktober

Gezocht coördinator Meerijden Diepenveen

Om de mobiliteit te bevorderen van mensen die dat graag willen maar onvoldoende mogelijkheden hebben, organiseren we samen met de VHD 'Meerijden Diepenveen’. Het vervoer wordt uitgevoerd door vrijwilligers die met eigen auto tegen een vergoeding mensen ophalen en thuis brengen.
 
Van de coördinatoren wordt verwacht dat zij enkele dagdelen per week beschikbaar zijn om telefonisch vraag en aanbod bij elkaar te brengen. De beschikbaarheid van de chauffeurs wordt bijgehouden in een digitale agenda.
 
Namens de werkgroep Meerijden Diepenveen / VHD
Pieter Parmentier
0641741464
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 
12-12-2020
 
We zijn belangrijke stappen aan het zetten, niet alleen t.b.v. mobiliteit maar ook voor andere dienstverlening. Samen met Buur&Zo en met Dag&Doen verwachten we binnen een paar maanden de organisatie opgetuigd te hebben. Meer nieuws volgt.
 
We wensen u fijne feestdagen en een gelukkig 2021.
 
 
12 februari 2021
 
Buur&Zo gaat binnenkort van start in Diepenveen. Zie ook https://www.tno.nl/nl/over-tno/nieuws/2020/12/buur-en-zo-meer-oog-voor-kwetsbare-wijkbewoners en er komt waarschijnlijk een combinatie met Automaatje i.s.m. DeventerDoet. 
 
 
14 maart
 
 
Kijk eens aan. Meerijden is Automaatje geworden.